Prosecco

Prosecco je lehké perlivé víno z rozsáhlé oblasti Veneto/Benátsko. Tradičně se vyrábí téměř výhradně z odrůdy „Glera“, v některých případech i s použitím jiných odrůd, ale maximálně do 15 % objemu. Odrůda hroznů „Glera“, ze kterého se Prosecco vyrábí, je známá již od antiky. Původně se pěstovala jen v kopcích okolo vesnice Prosecco nedaleko Terstu. Během staletí se rozšířila do celé oblasti Veneto. Původně se víno vyrábělo kvašením hroznové šťávy ve skleněných nádobách a láhvích, jde o tradiční techniku Col Frondo. Takto vyráběné víno je nefiltorvané, má nezaměnitelnou specifickou vůni i chuť a slámově žlutou barvu. Od počátku 20. století se většinově používá technika Martinoti, tedy kvašení v nerezových tancích s následným lahvováním. Víno je připraveno ke konzumaci na jaře po předchozí podzimní sklizni.

My jsme při hledání vína do naší kavárny a zahradnictví zamířili do města Valdobbiadene, které je srdcem oblasti a má nejkvalitnější Prosecco. Obchodníci s vínem tvrdí, že ze 100 lahví PROSECCA na trhu, je jen 16 lahví z oblasti Conegliano a Valdobbiadene – DOCG. V roce 2019 byla tato oblast zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO. Naše kroky vedly jak do kopců a vesnic této místní pahorkatiny, kde téměř všude najdete vinice, a to jak uprostřed městeček a vesnic, tak vysoko v příkrých kopcích. Mimo turistické výstupy jsme navštěvovali různá malá vinařství a hledali ty nejosobitější a nejlahodnější nápoje.

Rodinná vinařství, která nejsou na trhu v ČR:

Vinařství Caberlata – Diego Simoni

Prosecco Valdobbiadene DOCG Extra Dry

(Zbytkový cukr: 17 g/l, Obsah alkoholu: 11%)
Prosecco Valdobbiadene DOC Brut
(Zbytkový cukr: 10 g/l, Obsah alkoholu: 11%: )
Vína jsou charakteristická bohatým perlením, vůně připomíná bílé květy. Chuť je svěží a harmonická. Odrůda: 100% Glera. Malé rodinné vinařství v obci Farra di Soligo. Vinice Caberlata se šplhají vysoko do příkrých kopců při jejich obhospodařování nelze na mnohých místech použít žádnou mechanizaci a vinař je odkázán jen na sílu svých rukou a nohou.

Vinařství Caberlata – Diego Simoni

Vinařství San Martino

Prosecco DOC Extra Dry – Cento 70
(Obsah alkoholu: 11% vol.)
Prosecco DOCG Extra – Cento 70
(Obsah alkoholu: 11% vol.)

Odrůda: 100% Glera. Pro nabízená vína je charakteristické bohaté perlení. Mají velice osvěžující vůni a chuť po čerstvě oloupaném grepu a zelených jablkách s minerálním dozvukem. Ideální k pití za letního podvečera po horkém dni.

Vinařství San Martino

Vinařství Marsura

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut
(Obsah alkoholu: 11,5% vol.)

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato
(Obsah alkoholu: 11,5% vol.)

Odrůda: 100% Glera. Historie tohoto rodinného vinařství sahá do 60. let 20. století, kdy Natale Marsura se svou ženou Marii Adami založili malé vinařství na vinicích zděděných po rodičích. V dnešní době toto rodinné vinařství vlastní řadu kvalitních vinic, kde zrají hrozny vynikající kvality pro výrobu prosecca ve kvalitě DOCG i Cartizze.

Vinařství Marsura

Známá menší a středně velká vinařství:

Vinařství Rebuli

Prosecco Spumante, Rive di San Pietro di Barbozza, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
(Odrůda: 100% Glera, Zbytkový cukr: 6,5 g/l, Alkohol: 11% vol.)
Víno má intenzivní, květinovou vůni s lehký nádech lípy. Chuť je zpočátku minerální a následně přechází do výrazně ovocných tónů. Toto víno je z nejvýše položených vinic.

Prosecco Spumante, Vegan Friendly, Treviso DOC Brut/Extra Dry
(Odrůda: 100% Glera, Alkohol: 11% vol.)
Vino z vinic s nižší polohou, v chuti má velice osvěžující a přímočarou minerálnost. Jde o velice svěží víno.

Prosecco Frizzante Rifermentato In Bottiglia Doc In Fondo
Toto víno je vyráběno původní tradiční metodou kvašením v láhvi. Má intenzivní slámovou barvu i díky přítomným usazeninám. Takto vyráběná vína mají naprosto specifickou a nezaměnitelnou chuť starých časů. V počátku je potřená odvaha k překonání nezvyklého na první napití „hrubého“ nápoje, ale posléze se nemůže člověk odtrhnout, alespoň některý…

Vinařství Rebuli

Vinařství Domus Picta

PROSECCO SUPERIORE DOCG EXTRA BRUT
(Obsah alkoholu 11,5%, Zbytkový cukr 0,3 g/l)
Prosecco s nulovým obsahem cukru. I přes absenci cukru má překvapivě svěží chuť. Jde o suché, harmonické a příjemně pikantní prosecco s barvou bílého zlata. Vyznačuje se vůní bílé konvalinky a zeleného jablka.

PROSECCO Treviso DOC Brut
(Obsah alkoholu 11,5%)
Velice příjemné víno s ovocným dozvukem za příjemnou cenu.

Vinařství Domus Picta

Vinařství Andreola Dirupo

Prosecco Spumante, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, 0,75 l 
(Odrůda: 90% Glera, 5% Bianchetta, 5% Perera, Zbytkový cukr: 10 g/l, Alkohol: 11,5%)

Vůně: Tóny růží, akátu, citrusů, broskví a jablek
Chuť: Suchá, ovocná s krémovou  sametovostí na patře

Nazzareno Pola založil rodinný statek v roce 1984 přímo v srdci Valdobbiadene Prosecco Superiore. Dnes jeho syn, stejně jako tehdy otec mají stejnou filozofií, Prosecco Superiore není jen produkt, ale živá bytost. Od vinice po finální produkt, je nutné moudře spojovat staré metody a moderní technologie, vášeň s racionalitou. 

Vinařství Andreola Dirupo

Vinařství Corvezzo

CORVEZZO FAMILY COLLECTION, EXTRA DRY, DOC, BIO
(Odrůdy: 85% Glera, 15% další bílé odrůdy, Zbytkový cukr: 12 g/l, Alkohol: 11,5%)

Vůně: Intenzivní tóny hrušek a zelených jablek, tony akátu
Chuť: Vyvážená, se svěží kyselinou a delší dochutí
Vegan Friendly

Vinařskou tradici rodiny Corvezzo započal na začátku 20. století Guiseppe na úrodných vinicích mezi vesnicemi Cessalto a Motta di Livenza. Jeho vnuci v 70. letech rozšířili obdělávanou plochu na 140 hektarů. Rodina se intenzivně snaží o udržitelnou výrobu vín,  zavedla integrovanou ochranu proti škůdcům, aby omezila používání pesticidů.

Vinařství Corvezzo

Vinařství Cantine Vedova

Prosecco Spumante, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut
(Odrůda: 100% Glera, Zbytkový cukr: 12 g/l, Alkohol: 11%)

Vůně: Tóny žlutých jablek a bílých květin
Chuť: Svěží, jemná, s ovocnou dochutí

Rodina Vedova začala vlastní vinice a hospodářskou usedlost budovat v 50. letech. Sídlí v srdci Valdobbiadene Prosecco Superiore a dnes je zde jedním v největších a nejznámějších vinařství.

Vinařství Cantine Vedova

Vinařství Marchiori

MARCHIORI ROCCIAMADRE, BRUT, DOCG, BIO

Prosecco Spumante, Rive di Farra di Soligo, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Brut
(Odrůda: 85% Glera Tonda, 2% Glera Lunga, 3% Verdiso, 5% Perera, 5% Bianchetta, Zbytkový cukr: 6 g/l, Alkohol: 11,5%)

Vůně: Tóny vistárie, hrušek, růžových grapefruitů, bylinek a máty
Chuť: Čistá, minerální, svěží a šťavnatá, s dlouhou dochutí
Velice bohaté jemné perlení, Biodiversity Friend
Jde o jedno z nejkvalitnějších vín v naší nabídce

Na 17 vinicích rodina pěstuje Gleru Lungu, Gleru Tondu, Verdiso, Pereru i Bianchettu. Používají ekologicky šetrné zemědělské techniky a ve všech fázích výroby se snaží o co největší souznění s přírodou. Co se týče odbornosti v pěstování i vinifikaci, lze Marchiori považovat za špičku. 

Vinařství Marchiori

Jak se vyznat v označení PROSECCA a jeho kvalitě.

Terminologie:
DOC – Denominazione di Origine Controllata: tato vína mají kontrolovaný původ, hektarový výnos, dobu zrání, technologii zpracování a kvalitu (U Prosecca garantuje vznik v kraji Veneto, většinová produkce Prosecca)
DOCG – Denominazione di Origine Controllata a Garantita: tato vína mají nejvyšší kvalitu, je garantován i původ hroznů, nadmořská výška vinice aj. (U Prosecca garantuje vznik v malých oblastech kraje Veneta, menšinová produkce)

Spumante – druhotným kvašením vzniká perlivé víno s tlakem oxidu uhličitého v láhvi okolo 4–5 bar, bublinky ve vínu jsou hojné a malé.
Frizzante – perlivé víno s nižším tlakem okolo 1 baru. Má větší bublinky a jsou méně hojné.
Tranquillo (tiché) – Prosseco bez obsahu bublinek oxidu uhličitého, neperlí.

Extra Brut – obsah cukru 0–6 g/l
Brut – obsah cukru 6–12 g/l
Extra Dry – obsah cukru 12–17 g/l
Dry – obsah cukru 17–32 g/l

Následující seznam je řazen dle narůstající jedinečnosti, kvality i ceny vín.

  1. PROSECCO DOC – Denominazione di Origine Controllata, víno vyrobeno v kraji Veneto
  2. Prosecco DOC Treviso – víno vyrobeno v oblasti Treviso, která tvoří jakýsi prstenec okolo oblasti Valdobbiadene, tato oblast nemá pro pěstování révy tak vysoce ceněný kopcovitý terén.
  3. Asolo Prosecco DOCG – garantovaná výroba v oblasti Asolo
  4. Conegliano Valdobbiadene PROSECCO DOCG – garantovaná výroba v oblasti města Valdobbiadene a Conegliano.
  5. Valdobbiadene PROSECCO superiore DOCG – víno pocházející z 15 vesnic v kopcích okolo Valdobbiadene.
  6. Prosecco superiore Valdobbiadene PROSECCO DOCG Rive di…. – termín „Rive“ v místním dialektu znamená šplhat/stoupat do kopce. Vína označena Rive jsou z nejvýše položených vinic okolo malých vesnic. Každé víno označené Rive má dle dané vesnice jedinečnou chuť, která je dána místním mikroklimatem.
  7. Prosecco superiore Valdobbiadene PROSECCO DOCG Cartise – malá podoblast vinic o rozloze 108 hektarů okolo městečka Valdobbiadene. Tato kvalita dává vínu specifickou chuť, která je dána půdou tvořenou jílovými slepenci s pískovcovými a křemennými valouny.

Všechna vína DOCG mají každý rok předepsané množství maximální výroby pro jednotlivé vinaře. Tím se může stát, že nakoupíte i víno DOC, které má ale skutečnou kvalitu DOCG, jen bylo nad předepsanou normu výroby vína kvality DOCG, kterou stanovil stát.